Tissue Blow Nose
Tissue Blow Nose

Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Her yıl salgınlara neden olan grip, artık hayatımızın bir gerçeği haline gelmiş bir hastalık. İyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli noktaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Grip, insanlık olarak her yıl düzenli olarak salgınlarına maruz kaldığımız bir hastalık. İnfluenza virüslerinin vücudumuzu enfekte etmeleri sonucunda ortaya çıkar. Bebeklerde, yaşlı bireylerde, belirli kronik hastalıkları olanlarda ve bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde tehlikeli olabilir. Öte yandan, tehlike grubunda yer almayan kişilerde çoğunlukla hafif belirtiler ortaya çıkartır ve kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Hastalık sürecini aslında bir iyileşme süreci olarak düşünmeli, bir yandan diğer insanlara hastalık bulaştırmamak için dikkatli hareket ederken, diğer yandan vücudumuza enfeksiyonu etkili bir şekilde yenmesinde yardımcı olmalıyız. Çünkü özünde vücudumuz bu süreçte kendi kendisini tedavi etmektedir. İyileşme sürecinizi desteklemek için neler yapabileceğinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Grip Sürecinde Vücudunuzu Desteklemek için Neler Yapmalısınız?

Adım 1: Dinlenin

Ill Female Resting

Grip olduğunuzda vücudunuz, kendisini enfekte eden virüslerle aktif bir mücadele içerisine girer. Yorgun ve halsiz hissetmeniz çok normaldir. Bu mücadele sürecinde vücudunuzu desteklemek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden birisi, hiçbir şey yapmamaktır. Mümkünse evinizde kalın ve dinlenin. Böylece hem hastalığı başkalarına bulaştırmamış olursunuz hem de vücudunuza iyileşmesi için önemli bir fırsat sunarsınız. Ayrıca bu zamanı, kitap okumak ve film izlemek gibi normalde pek fırsat bulamadığınız aktivitelerle geçirebilirsiniz.

Adım 2: Ağrı ve Yüksek Ateşe Karşı İlaç Kullanın

Taking Medicine

Grip enfeksiyonu sırasında, vücudunuz bir savaş meydanıdır. Ağrı ve rahatsızlık yaşamanız çok normaldir. Bir diğer yaygın belirti ise yüksek ateştir. Aslında yüksek ateş, vücudunuzun virüsle savaşmak için kullandığı bir stratejidir. Bununla birlikte yüksek ateş rahatsızlık verici olabilir. Hastalık sürecinde ağrı ve ateşten kurtulmak için, eczaneden reçetesiz alabileceğiniz ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçlardan faydalanabilirsiniz. Asetaminofen ve Ibuprofen, bu ilaçlara örnek olarak verilebilir. Bir başka ağrı kesici/ateş düşürücü olan Aspirin, 19 yaşından küçük kişilere verilmemelidir.

Adım 3: Balgamdan Kurtulun

Ill Drink

Gribin en rahatsız edici yanlarından birisi de şüphesiz ki balgamdır. Balgam nefes almayı, yiyip içmeyi ve konuşmayı zorlaştırabilir, sürekli bir rahatsızlık hissine neden olabilir. Dahası, eğer akciğerlerinizde birikirse, enfeksiyona yol açabilir. Balgamın yumuşayıp sökülmesini kolaylaştırmak için mutlaka bol miktarda sıvı tüketin. Çorbalar, içecekler, su… Ciddi düzeyde balgam problemi yaşıyorsanız, balgam söktürücü ilaçlardan da faydalanabilirsiniz. Bu ilaçlar öksürüğünüzü de hafifletebilir.

Adım 4: Burun Damlası veya Spreyi Kullanın

Nasal Spray

Grip hastalığı sürecinde burnunuz ciddi oranda tıkanabilir. Burun tıkanıklığı rahatsızlığa ve nefes alıp verme güçlüğüne yol açar. Burun tıkanıklıklarından kurtulmak için tuz solüsyonu içeriğine sahip burun damlalarından ve spreylerinden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız burun deliklerinizin içine sıkmak, ardından burnunuzu hafifçe atmak. Bu ürünler etkili ve güvenlidirler.

Adım 5: Nemlendirici Cihaz Kullanın

Humidifier Vapor

Yaşadığınız yere ve evinize bağlı olmak üzere, ev içindeki hava normalden fazla kuru olabilir. Havanın yeterince nemli olmaması, öksürüğünüzü ve burun tıkanıklığınızı artırabilir. Mümkünse evinizde nemlendirici bir cihaz kullanın. Ancak sıcak nem üreten bir cihaz kullanmaktan kaçının.

Adım 6: Risk Grubundaysanız Antiviral İlaç İsteyin

Doctor Medicine

Yaşı 2’den küçük veya 65’ten büyük olan kişiler, belirli kronik sağlık problemleri olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için grip riskli olabilir. Risk grubundaki kişilerin antiviral ilaç kullanmaları tavsiye edilmektedir. Bu ilaçlar hastalığın belirtilerini hafifletmekte, süresini de kısaltmaktadır. Eğer risk grubundaysanız veya hastalığınızın normalden çok şiddetli geçmekte olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Bu ilaçlardan en iyi etkiyi görmek için, tedaviye ilk belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki 48 saat içerisinde başlamanız gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Gripten Nasıl Korunabilirim?

Her yıl mutlaka grip aşısı yaptırın. Grip salgını dönemlerinde sosyal mesafenize dikkat edin ve ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın.

Grip ve Nezle Aynı Şey mi?

Bu hastalıkların ikisi de solunum yolu hastalıklarıdır ancak farklı virüslerden kaynaklanırlar. Belirtileri benzer olmakla birlikte çoğunlukla grip nezleden daha şiddetlidir. Soğuk algınlığı genellikle ciddi sağlık problemlerine yol açmazken, grip zatürre gibi şiddetli rahatsızlıklara neden olabilir.

Gribin Belirtileri Nelerdir?

Gribin yol açtığı en yaygın belirtiler, yüksek ateş (grip olan herkeste görülmez), boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, halsizlik ve üşümedir. Bazı durumlarda kusma ve ishal de görülebilir. Ciddi durumlarda solunum güçlüğü ve zatürre görülebilir. Belirtiler genellikle birden ortaya çıkarlar.

Grip Nasıl Yayılır?

Grip öncelikli olarak, hasta kişilerin öksürük veya hapşırık ile havaya saçtığı damlacıklar aracılığıyla yayılır. Bu damlacıklar virüsü ayrıca yüzeylere taşıyabilir. Bu yüzeylere dokunulduğunda virüsler önce elinize ulaşabilir ardından da vücudunuza girebilirler.

Grip Aşısı Olmak Gripten Kesinlikle Korur mu?

Hayır. Grip aşısının etki düzeyi, aşının türüne, ilgili yıldaki virüsün türüne ve kişisel özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar, aşı olmanın hastalık riskini genel nüfus için %40 ile %60 arasında düşürdüğünü göstermektedir.