Losing Weight
Losing Weight

Nasıl Kilo Verilir?

Dünyanın büyük bir bölümünde kilo problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu yazımızda, kilo vermenin esaslarını sizin için derledik.

Tarihin büyük bir bölümünde, insanlığın büyük kısmı için, fazla kilolar bir problem değildi. Bunun sebebi, kilo almanın hiçbir zaman günümüzde olduğu kadar kolay olmamış olmasıdır. İnsanlığın geliştirdiği üretim ve gıda işleme teknolojileri sayesinde, günümüzde ihtiyacımızın çok ötesinde kalori tüketmek, gerçekten çok kolay. Bu durum da obezitenin ve fazla kiloların başımıza çeşitli problemler açmasına neden oluyor. Bazıları için kilo verme hedefinin arkasında yatan sebep, istediği vücut ölçülerine ulaşmak için hafif fazlalıklarından kurtulmak. Bazıları için ise fazla kilolardan kurtulmak aslında hayatta kalmak ve ömrünü uzatmak demek. Fazla kilolar hayatı zorlaştırmanın yanı sıra, çok sayıda sağlık problemine de yol açıyorlar. Peki kilo nasıl verilir? Medyada ve sosyal medyada her geçen gün yeni çılgınca yöntemlerin müjdesi verilse de, aslında kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta var. Gerisi ise kişinin tercihlerine ve yaşam tarzına bağlı. Kilo vermek isteyenlerin asla unutmaması gereken altın kural ise şudur: Harcadığından daha az kalori al veya aldığından daha fazla kalori harca. Bu yazımızda, kilo verme serüveninizde size yardımcı olabilecek önemli birkaç noktadan bahsedeceğiz.

Nasıl Kilo Verilir?

Adım 1: Daha Az Kalori Tüketin

Günümüzde kalori tüketmek çok kolay. Tokluk hissi vermeyen ama kaloriyle dolu işlenmiş gıdalar, şekerle dolu tatlılar, atıştırmalıklar… Eğer kilo vermek istiyorsanız, tükettiğiniz kalori miktarının her zaman farkında olmalı ve planlı hareket etmelisiniz. Vücudumuz, yakamadığı kalorileri yağ şeklinde depolama eğilimi göstermektedir. Yani harcadığınız kaloriden daha fazlasını tüketiyorsanız, kilo vermenizin imkansızlığı bir yana, kilo almaktan kurtulmanız da mümkün değildir. Ancak ne kadar kalori tükettiğinizi bilmezseniz, bunu azaltmanız da mümkün olmayacaktır. Yediğiniz ve içtiğiniz her şeyin kalorisini hesaba katmalısınız. Paketli ürünlerin içerdikleri kalori miktarını ambalajlarından, doğal gıdaların (et, meyve, sebze vb.) kalori içeriklerini ise internette bulabileceğiniz tablolardan öğrenebilirsiniz.

Adım 2: Daha Çok Lif Tüketin

Daha az kalori tüketmek, daha az gıda tüketmek veya aç kalmak anlamına gelmez. Beyaz ekmek ve beyaz makarna gibi işlenmiş gıdaların daha çok kilo aldırmasının sebebi, bunların içinde lif olmaması, kalori içeriklerinin çok yüksek olmasıdır. Meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalarda bulunan lifler, daha az kalori tüketerek daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Daha az kalori tükettiğiniz halde aç hissetmemeniz, bu yemek düzeninizi sürdürmenizi de psikolojik açıdan kolaylaştıracaktır.

Adım 3: Bilinçli Yiyin

Günümüzün aceleci ve dikkat dağıtıcı dünyası, ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazla tüketmemize neden oluyor. Örneğin yemeğinizi hızlı yerseniz, beyniniz tokluk sinyallerini oluşturmakta geç kalır. Doyduğunuzu hissedene kadar, ihtiyaç duyduğunuzdan çok daha fazlasını tüketmiş olursunuz. Yemek yerken bir şeyler izlemek, ayak üstü karın doyurmak da ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin takibini zorlaştırır. Daha bilinçli bir yeme deneyimi için, bir şey izlemeden, oturarak ve lokmalarınızın tadını çıkartarak, yavaşça yemek yemeye çalışın.

Adım 4: Egzersiz Yapın

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kilo vermenin püf noktası, aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamaktır. Elbette daha az kalori tüketmek önemli. Ancak harcadığınız kalori miktarını artırmak da bir o kadar önemli. Kilo vermek, kilo almamak ve fiziksel sağlığınızı desteklemek için mutlaka düzenli olarak egzersiz yapın. En uygun egzersiz planı, yaşam tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bununla beraber en hafif egzersiz planı bile hiç egzersiz yapmamaktan daha iyidir.