Contact Lens Insertion
Contact Lens Insertion

Lens Nasıl Takılır ve Çıkartılır?

Lensinizin türü ne olursa olsun, bu adım-adım açıklamalı rehberimiz sayesinde lenslerinizi kolayca takıp çıkartabileceksiniz.

Lens takmak, görme problemleri olan kişiler için, popüler ve etkili bir yöntemdir. Lensler, görüşünüzü düzeltmenin yanı sıra, birçok açıdan, gözlüklerden çok daha büyük rahatlık sağlarlar. Ancak lensleri doğru şekilde kullanmanız çok önemlidir. Aksi takdirde, enfeksiyonlar da dahil olmak üzere, çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

İster yıllardır lens kullanıyor olun, ister kullanmaya yeni başlayın. Bu yazımızda, lenslerinizi nasıl
güvenli bir şekilde takıp çıkartacağınız
konusunda ihtiyacınız olan tüm bilgileri size adım adım
açıklayacağız.

Not

Sert lenslerin ve yumuşak lenslerin birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Buna rağmen, iki tür lens de aynı şekilde takılmaktadır. Lens türünüz ne olursa olsun, aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

Lens Nasıl Takılır?

Adım 1

Ellerinizi dikkatlice yıkayın ve tamamen kuruduklarından emin olarak lens kabınızı açın.

Adım 2

Lensi parmak ucunuzla alın ve yazarken kullanmadığınız elinizin avuç içine yerleştirin. Örneğin solaksanız, lensi sağ avuç içinize yerleştirmelisiniz.

Adım 3

Lensi, lens solüsyonuyla hafifçe yıkayın. Hiçbir koşulda normal su kullanmayın.

Adım 5

Lensi, yazı yazarken kullandığınız elinizin işaret parmağının veya orta parmağının ucuna yerleştirin. Lensin doğru yüzünün yukarıya baktığından emin olun. Lens parmağınızın üzerinde çanak şeklinde durmalı, çukur yüzü yukarıya bakmalıdır. Eğer ters duruyorsa, lensi nazikçe çevirin.

Adım 6

Aynaya bakarak, diğer eliniz yardımıyla üst ve alt göz kapaklarınızı açık tutun. İleriye veya yukarıya doğru bakarken, lensi gözünüze yerleştirin. Gözünüzü yavaşça kapatın.

Adım 7

Lensin yerine doğru şekilde yerleşmesini sağlamak için, gözünüz kapalıyken, nazikçe göz kapağınıza bastırın veya gözünüzü nazikçe hareket ettirin. Eğer lens rahatsızlık hissi verirse veya birkaç kez göz kırptıktan sonra görüşünüz hala bulanıksa, lensi nazikçe çıkartın, lens solüsyonuyla yıkayın ve yeniden yerleştirmeyi deneyin.

Adım 8

Yukarıdaki adımları diğer gözünüz için tekrarlayın.

Dikkat Edin: Lensin Durumu

Kullanacağınız lensin hasar görmediğinden emin olun. Eğer hasarlıysa, lensi kullanmayın.

Lens Nasıl Çıkartılır?

Adım 1

Ellerinizi dikkatlice yıkayın ve tamamen kuruduklarından emin olun.

Adım 2

Yazı yazarken kullandığınız elinizin orta parmağıyla, alt göz kapağınızı nazikçe aşağıya çekin.

Adım 3

Yukarıya doğru bakarken, aynı elinizin işaret parmağıyla lensi gözünüzün beyaz kısmına kaydırın. İşaret ve orta parmağınızla lensi nazikçe kavrayıp gözünüzden çıkartın.

Adım 4

Lensi avuç içinize yerleştirin ve lens solüsyonuyla ıslatın. 30 saniye kadar bir süre boyunca lensi nazikçe ovalayarak pisliklerden, mukustan ve yağdan arındırın.

Adım 5

Lens solüsyonuyla lensi yıkayın ve lensi kabına yerleştirin. Lensi tamamen lens solüsyonuyla kaplayın.

Adım 6

Yukarıdaki adımları diğer gözünüz için tekrarlayın.

Dikkat Edin: Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Eğer lens kullanıyorsanız, göz enfeksiyonuna işaret edebilecek belirtiler konusunda bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Enfeksiyonlar, acil durumlardır. Eğer göz enfeksiyonu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, lensinizi çıkartın ve birinin sizi hastaneye götürmesini isteyin. Böyle bir durumda kendiniz araç kullanmayın. Göz enfeksiyonunun en sık rastlanan belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Göz ağrısı
  • Gözde sulanma
  • Gözde kızarma
  • Gözde şişlik
  • Işık hassasiyeti
  • Gözde rahatsızlık
  • Bulanık görüş
  • Gözden akıntı gerçekleşmesi