Quit Smoking Cigarette
Quit Smoking Cigarette

Sigara Nasıl Bırakılır?

Eğer sigarayı bırakma zamanınızın geldiğini düşünüyorsanız, size yardım etmek için buradayız.

Sigara içmek, sigara kullanıcılarının hayat kalitesini düşürmenin yanı sıra, çok sayıda kronik hastalığa da yol açmaktadır. Sigara tüketimi; akciğer, ağız, yemek borusu, gırtlak, pankreas, rahim boynu, mide, karaciğer, kalın bağırsak, idrar kesesi, rektum, böbrek kanserlerinin ve akut miyeloid löseminin ortaya çıkma riskini artırmaktadır.

Sigaranın yol açtığı rahatsızlıklar, kanser türlerinden ibaret değildir. Sigara, amfizem ve kronik bronşit gibi uzun süreli akciğer hastalıklarına yakalanma riskinizi artırmaktadır. Bunun yanı sıra, sigara içen kişilerin kalp krizi, inme, damar hastalıkları ve göz hastalıkları riskleri de yükselmektedir.

Günümüzde sigaranın zararlarına karşı bireysel ve toplumsal bilinç hızla gelişmektedir. Sigarayı bırakmaya teşebbüs edenlerin ve sigarayı bırakanların sayısı her yıl artış eğilimi göstermektedir. Nikotinin bağımlılık yapıcı etkisi yüzünden, sigarayı bırakmak, kolay bir iş değildir. Bununla birlikte, doğru adımları atan ve gerekli çabayı gösteren kişiler için, bunu başarmak her zaman mümkündür. Bu yazımızda, sigarayı bırakma yolculuğunuzda size yol gösterebilecek ve destek sağlayabilecek önerilerimizi bulacaksınız!

Adım 1: Neden Sigarayı Bırakmanız Gerektiğini Anlamalısınız

Pack of Cigarettes

“Sigarayı bırakmak istiyor olmam yeterli değil mi?” diye soruyor olabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istemek elbette doğru yöne atılan önemli bir adımdır. Ancak bu isteğin gelip geçici olmaması, zorlandığınız bir anda görmezden gelinebilecek kadar zayıf olmaması da, uzun bir yolculuk olan sigarayı bırakma serüveninizde büyük önem taşır. Sigaranın sağlığa zararları hakkında kapsamlı bir şekilde bilgi edinmek, sigaranın hayatınıza olumsuz etkilerini doğrudan gözlemleyerek anlamak, sigarayı bırakma sürecinde ihtiyacınız olan motivasyona sahip olmanızı kolaylaştıracaktır.

Adım 2: Sigarayı Bırakmaya Karar Verin

Quit Smoking Cigarette

Sigarayı bırakma sürecinin bir bağımlılıktan kurtulma süreci olduğunu iyi anlamalısınız. Sigara bir bağımlılık olduğu için, sigarasız kalmak, kolaylaşmadan önce, bir süreliğine gittikçe zorlaşacaktır. Sigarayı bırakma teşebbüsünüzün başarılı olması için, iradenizin sınanacağı bu zor anlarda bile bakış açınızın değişmemesi çok önemlidir. Bunun en etkili yolu ise, iyi düşünülmüş ve sağlam bir kararla yola çıkmaktır.

Adım 3: Kendinizi Meşgul Tutun

Jigsaw Puzzles

Dikkatinizi yönelteceğiniz ve size keyif verecek faaliyetlere odaklanın. Sigarasız geçireceğiniz ilk dönemde, içinizden hiçbir şey yapmak gelmese bile, kendinizi bir şeylerle ilgilenmeye teşvik edin. Boş oturmak, dikkatinizin bağımlılığınıza odaklanmasına ve beyninizin sigara içmek için bahaneler üretmesine yol açabilir. Aktif ve sağlıklı bir yaşam şeklini benimsemek, hem enerjinizi artıracak hem de en başta sigara içmenize neden olmuş olabilecek olumsuz hislerden ve durumlardan da uzak kalmanızı sağlayarak, sigarayı bırakma sürecinize destek sağlayacaktır.

Adım 4: Tetikleyicilerden Uzak Durun

Cigarette Ashtray

Sigarayı bırakmanın zor olmasının en büyük sebeplerinden birisi, sigaranın tüm günlük faaliyetlerin bir parçası haline gelmesidir. Sigara kullanıcıları için çoğu zaman, alkol almak, kahve içmek, yakın dostlarla sohbet etmek, sigara olmadan düşünülmeyecek eylemlerdir. Sigara bağımlısı, yemek yediğinde, yürüyüşe çıktığında, bir film izlemeye başladığında, sigarasına uzanma isteği hissedebilir. Bundan dolayı sigarayı bırakmak, yalnızca nikotinden kurtulmak demek değildir. Sigarayı bırakmak demek, hayatın neredeyse tüm anlarını, sigara olmadan yaşamayı yeniden öğrenmek demektir. Bu sebeple, özellikle de sigarayı bırakma sürecinin erken aşamalarında, sigara içme isteğini tetikleyebilecek faaliyetlerden ve ortamlardan uzak durmak faydalı olacaktır. Bu konuda herkesin atacağı adımlar, kendi kişisel yaşam tarzlarına ve alışkanlıklarına bağlıdır. Ancak birkaç genel öneride bulunabiliriz:

– Mümkünse, alkol ve kafeinden bir süre uzak kalmayı deneyin.
– Sigara içilen ortamlardan, yeterli bir süre uzak durun.
– Sigara içilmesine izin verilmeyen ortamlarda zaman geçirin.
– Evinizde sigara, çakmak ve kül tabağı bulundurmayın.

Adım 5: Başarısız Olursanız Vazgeçmeyin

Cigarette Break

Sigarayı ilk denemenizde bırakamayabilirsiniz. Her şey iyi gidiyorken, birden kendinizi sigara içerken bulabilirsiniz. Şunu bilin ki, bu yalnızca size olan bir şey değil. Sigara bırakmak gerekli olduğu kadar da zor bir süreç. Bu sebeple eğer ki kendinizi sigara içerken bulursanız, bunu bir fırsat olarak görün. Kendinizi ve hayatınızı gözden geçirin. Sizi sigara içmeye teşvik eden durumları ve ortamları iyi kavrayın. Kısa bir süre sonra, bunları da göz önünde bulundurarak, sigarayı bırakmayı yeniden deneyin. Unutmayın, birçok kez başarısız olsa bile, sonunda sigarayı bırakmayı başaran çok sayıda insan var.

Sigarayı Bırakmak Neden Zor?

Sigarayı bırakmanın zorluğu, temelde 2 ana sebepten kaynaklanır. Birinci sebep, sigaranın içerisindeki nikotinin bağımlılık yapıcı etkisidir. Nikotine bağımlı olan kişi, normal hissetmek için nikotine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç tatmin olmadığında, kendisini kötü hisseder. İkinci sebep ise, sigaranın, günlük yaşamın her anının bir parçası haline gelmesidir.

Sigarayı Neden Bırakmalıyım?

Sigara, kalp krizi ve inme yaşama riskinizi yükseltir, çok sayıda kanser türüne yakalanma ihtimalinizi artırır. Sigara içmek solunumunuzu olumsuz etkiler, fiziksel performansınızı düşürür.

Sigarayı Bırakamazsam Ne Yapmalıyım?

Sigarayı bırakmanızı engelleyen etkenleri gözden geçirmeli ve sigarayı bırakmayı yeniden denemelisiniz. Birçok insan sigarayı en az ikinci veya üçüncü denemesinde bırakabiliyor. Her şeye rağmen sigarayı kendi çabanızla bırakamıyorsanız, tıbbi yardım almayı deneyebilirsiniz. Nikotin sakızı gibi ürünler ve belirli ilaçlar, sigarayı bırakmanızı kolaylaştırabilir. Bunlardan faydalanmak istiyorsanız, doktorunuza danışın.