Landscape Photography
Landscape Photography

İyi Bir Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Mükemmel fotoğrafları yakalamak için önemli bilgiler.

Fotoğraf insanın kendisini ifade etme yöntemlerinden biri olarak ortaya çıktığı günden bu yana sürekli gelişen bir resmetme tekniğidir. Fotoğraf bir nevi ışıkla resmetmedir.

Fotoğrafın ortaya çıkışı ise 1800’lü yılların ilk yarısında Joseph Nicephore Niepce’nin ışığa duyarlı bir yüzeyde görüntüyü elde etmesiyle olmuştur. Işık yardımıyla ve kimyasal yöntemler kullanılarak ortaya çıkarılan bu görüntü 8 saatlik bir pozlamanın ürünüdür. Le Gras’da Pencereden Görünüm adı verilen bu ilk fotoğraf tarihin ilk fotoğrafı olarak kayıtlara geçmiştir.

1800’lerden bugüne geldiğimizde bir fotoğraf çekmek için 8 saat boyunca pozlama yapmamıza gerek kalmadı. Her şey saniyeler içinde ve dijital ortamlarda gerçekleşiyor. Fotoğrafın icadından bu yana pek çok gelişme yaşandı. Gelişen teknolojik şartlara bağlı olarak da fotoğraf çekme ve işleme yöntemleri değişti.

Günümüzde telefonlar da dahil olmak üzere pek çok araçla fotoğraf çekebiliyoruz. Fotoğrafın bu denli yoğun üretilmesi onun nitelik olarak değersizleşmesine yol açıyor. Çektiğimiz fotoğrafları daha nitelikli ve doğru yöntemlerle üretmek istiyorsak bilmemiz gereken bazı noktalar var.

Harika Fotoğraflar Çekmenin Püf Noktaları

İyi bir fotoğraf elde etmek istediğinizde ilk yapmanız gereken kullanacağınız makine hakkında doğru bilgi sahibi olmaktır. Bir fotoğraf makinesi ya da telefon, hangi cihazı kullanırsanız kullanın teknik özelliklerini iyi kavramalısınız. Cihazlarınızın kullanım kılavuzları sizi bu konuda yönlendirecektir.

Fotoğrafçılığın temel konuları hakkında basit düzeyde bilgi sahibi olmanız sizi doğru fotoğraflar çekmeye bir adım daha yaklaştıracaktır. Diyafram, enstantane, ISO, alan derinliği, odak uzaklığı, beyaz dengesi fotoğrafçılıkta bilinmesi gereken temel konulardır.

1

İyi bir fotoğraf elde etmek, iyi pozlanmış görüntülerle sağlanır. Işığı nasıl kullanacağınızı bilmek doğal ve yapay ışık kaynakları hakkında fikir sahibi olmak da size yol gösterici olacaktır.

Gün ışığından yaralanıyorsanız sabah ve akşam saatlerinde ışığın yumuşak bir açıyla geldiği vakitler fotoğraflarda daha dengeli bir görüntü yaratır. Öğlen saatlerinde dik açıyla gelen güneş ışınları keskin gölgelere sebep olacaktır. Yapay ışık kaynağı kullanıyorsanız 45 derecelik bir açı kullanmanız daha dengeli bir ışık dağılımı elde etmenize yarar.

2

Doğru bir kompozisyon bilgisi de fotoğraflarınızı kurgularken işinize yarayacaktır. Portre fotoğrafları çekiyorsanız, bakış yönüne boşluk bırakarak etkili bir görüntü elde edersiniz. Portre fotoğraflarında gözlere odaklanarak iyi fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

3

Anı yakalamak güzel fotoğraflar elde etmede işe yarar bir yöntemdir. Doğal olan her şeyin ayrı bir değeri olduğu için doğal gelişmelerin sonucunda yaşananların yarattığı etki, fotoğraflarınızı ilginç kılacaktır. Fotoğraflarda ritim duygusunu yakalamak çekeceğiniz fotoğrafa hareket hissi katacağından bu tür fotoğraflar da etkileyici olacaktır. Bunun için tekrarlayan görsel öğeleri tespit etmek işinizi kolaylaştıracaktır.

4

İyi bir fotoğraf çekmek istediğinizde bakış açınızı da geliştirmelisiniz. Herkesin baktığına bakıp onda farklı bir şeyler gördüğünüzde yaratıcılığınız devreye girecektir. Düz bir bakış açısı yerine alttan, üstten ya da farklı yönlerden fotoğraf çekerek görsel yönden güzel ve farklı olanı bulabilirsiniz.

5

Renkler hakkında doğru bilgi sahibi olmak da fotoğraf çekerken işinize yarayacaktır. Kontrast renkleri kullanarak fotoğrafını çektiğiniz objeyi ön plana çıkarabilirsiniz. Örneğin siyah bir zeminde sararmış bir yaprağı kadrajınıza aldığınızda, odaklamayı yaprağa yaparak onu ön plana alabilirsiniz.

İpucu

Kendinizi geliştirmek için çekim yapmaktan korkmamalısınız, hatalarınız sizi doğruyu bulmaya götürecek gerçek birer yardımcıdır.

6

Ufuk çizgisi, manzara ve benzeri fotoğraflarda düz olarak ayarlanması gereken bir çizgidir, bunun eğri oluşu bilinçli yapılmamışsa görsel dengeyi bozar. Fotoğraflarınızda üçte bir kuralı uygulamak dengeli bir yerleştirme yapmada işe yarar.

7

İyi bir fotoğrafın temel prensiplerinden biri de sadelik olacaktır. Karmaşadan uzak bir fotoğraf, anlatmak istediği şeyleri dolaysız ve net anlatan bir fotoğraftır.

8

İyi fotoğraflar çekmek kendinizi geliştirmekle mümkündür, bunun için fotoğrafçıların çektikleri fotoğrafları inceleyin. Bazen onlardan esinlenin, ilk başlarda taklit ederek çıkacağınız bu yolda zaman içerisinde kendinize ait bir tarzın şekillendiğini göreceksiniz.

9

Başarılı manzara fotoğrafları için gerekli olan şeyin derinlik ve boyut etkisi yaratmak olduğunu unutmayın. Derinlik ve boyut etkisini veren ışıktır. Güneş yükseldikçe, aydınlattığı alanlarda bu etki azalacaktır. Manzara fotoğrafı çekecekseniz güneşin yatay olarak yeryüzüne indiği vakitlere göre hareket edin. Unutmayın, fotoğrafa büyüleyici etkiyi katan ışıktır. Işığın doğru kullanılmadığı bir fotoğraf, pek de işe yarar bir fotoğraf olmayacaktır.